Ma reggel úgy ébredtem hogy édességet kell enni, különben vége a világnak.
Párom még az igazak álmát aludta reggel 6kor, én meg a konyhában turkáltam.
Az ebéd meg volt tervezve, zöldség leves, lecsós tarhonya virslivel.
De édességgel nem készültem ezen a héten a bevásárló listáról lemaradt.
Nem fért bele a költségvetésbe.
És hát persze ilyenkor tör rám a csokiroham....
Aztán megvilágosodtam. :) Kipakoltam minden sütihez használható dolgot az asztalra, majd csak megjön az ihlet.
Amikor megláttam a 3 napos zsömléket eszembe is jutott. Máglyarakást csinálok.
A recept:
Máglyarakás
kb. 6 alma
1 mk. őrölt fahéj
15 dkg margarin
8 zsemle
1 l tej
4 tojás
30 dkg porcukor
1 cs. van. cukor
baracklekvár
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük, fahéjjal megszórjuk és 5 dkg margarinon megpároljuk.
A zsemlét kockákra vágjuk és egy tálba tesszük.
A tejet felforraljuk, a tojások sárgáját a fele cukorral, a van. cukorral és a margarinnal összekeverjük, a forró tejbe belekeverjük és rálocsoljuk a zsemlére.
Egy tepsit kikenünk margarinnal, zsemlemorzsával meghintjük, a zsemle felét belerakjuk, ráterítjük az almákat és a maradék zsemlével beborítjuk.
Baracklekvárt kevés vízzel elkeverünk, ezzel megkenjük a tetejét, sütőben 180 fokon 30 percig sütjük.
A tojásfehérjéket a maradék cukorral habbá verjük, belekeverünk kb. 2 ek. lekvárt, a "rakottasra" kenjük és visszatoljuk a sütőbe, hogy a hab kicsit rászáradjon.
A tojássárgájához hozzátettem mind a 30 dkg cukrot, mert a felvert habba inkább 3 evőkanálnyi baracklekvárt löttyintettem.
Nem is kellett vásárolni semmit hozzá, hatalmas tepsivel lett, a barátok is ezt ették délután mikor felugrottak egy kávéra, beszélgetni.